Timmie Tikt - 8 Oktober 2002

Vanaf nu zal ik de fakkel die onze ouwe penose heeft ontstoken met zijn prognose overnemen met de nieuwe column, Timmie Tikt. In deze eerste column wil ik het graag hebben over onze nieuwe dependances. De Floraboys, altijd klaar om hun vleugels over onze oude landsgrenzen heen te slaan zijn bezig hun mogelijkheden te verkennen. Allereerst is er natuurlijk onze razende Parool reporter Oli4, die zich blauw zal gaan betalen om een klein kamertje in Parijs te onderhouden. Voor iedereen die er gisteren was in de Zotte (misschien terwijl je een klein Merlijntje (witte martini on the rocks) aan het wegdrinken was) was te zien dat Olivier de Floraboys gedachte gaat uitdragen in deze metropool, slechts een paar plaatsen onder Haarlem in de lijst met meest terechte plaatsen ter wereld.

Hij volgt hiermee in de voetstappen van onze eigen Witte Tulp die zich in Madrid aan het bezatten is in het Bernabeu Stadion waar hij al een redelijke bankzitter heeft gespot voor het volgende seizoen, ene Ronaldo. Maar hij zal zeker niet de laatste zijn voor wie Nederland te klein zal blijven. Ook onze eeuwige zonnestraal zal Down Under zijn kunsten in een paar goedbetaalde Clinics laten zien. AustraliŽ heeft zijn dag van aankomst al tot een nationale feestdag uitgeroepen. (Bron: ene Matt Herben). Als je deze voorbeelden ziet uit een lange rij van buitenlandse contacten (ik noem de Tube in amerika, de Penose over de hele wereld, Praag, Spa, Flora Talinn, TuuT in Leiden etc etc) moet je je gaan afvragen wat de Floraboys daar allemaal te zoeken hebben.

Julius Ceasar verwoordde het al goed lang geleden met de woorden Veni, Vidi Vici. De nieuwsgierigheid van de mens is niet in te perken. In die tijd was het middel om deze nieuwsgierigheid tevreden te stellen er op uit te trekken met legers. Maar in deze tijd uit deze nieuwsgierigheid zich op een andere manier, tenminste dat concludeer ik. Het uitdragen van de Floraboys gedacht kun je het best samenvatten in de woorden Veni, Vidi, Voetbal. Grof vertaald, Ik kwam, Ik zag, ik maakte nieuwe vrienden in het beste spel ter wereld. ( Zelfs de meest gehardende classicus kan hedetendage in onze moderne beperkte taal geen goede vertaling bedenken om de volle betekenis van voetbal over te dragen). Voetbal verbroedert en stelt onze nieuwsgierigheid (zoals kan ik die gozer van een Robin Weijers poorten of zijn er genoeg man voor 4 tegen 4) tevreden.

De Floraboys hebben hun roots op het Florapark, maar de gedachte die daar is ontstaan ( Weer of geen weer, BALLEN!) brengt iets positiefs naar boven in ons. Alhoewel de Championes League wordt overheerst door commerciŽle gedachten is de basis die hier achter zit nog steeds puur. Mensen willen niet meer met grote legers andere mensen met hun zwaard in de pan hakken, maar willen nu de Floraboys Gedachte waarmaken. Niet zeiken, maar Ballen. Daarom denk ik dat sommige onder ons de wijde wereld intrekken om deze gedachte uit te dragen en om hun nieuwsgierigheid tevreden te stellen. Of dat nu hier bij ons op het Florapark is, in de zaal tegen Padrotes Del Bario, in Parijs in het Parc du Printemps of op de luxe toeristenoorden in India waar de Penose van zijn sponsor is heengestuurd.

Timmie