Timmie Tikt - 13 Januari 2003

De verkiezingen komen al dichterbij, en aangezien er volgende week een Gouden Wolf toernooi special in de Timmie tikt op het menu staat deze week weeer over de verkiezingen. En dan over de reclame spotjes van alle politieke partijen die over de TV heengaan. Ik wilde er eerst een uithalen en dat is die van Leefbaar Nederland, met Sytske van der Linden als lijsttrekker. Zonder de Heer Pim F. in mijn achting slecht iets boven de NCPN en Lijst Ratelband. Ze hebben een boodschap zeer ten harte genomen en dat is dat het niet uitmaakt wat voor inhoud je in je spotje je doet het gaat om het gehalte van zielige mensen die in je spotje komen. Het niveau van allochtonen die op Leefbaar Nederland moeten stemmen aan de hand van dat spotje zou torenhoog moeten zijn.

Gezapige negers in een luie stoel, worden afgewisseld met indische vrouwen in de keuken en een enkele verdwaalde Twentse boer om de echte achterban van Sytske te versterken. Het toppunt is waarschijnlijk wel een zeer sympathieke jongen van 18 die sinds 2 jaar in Nederland woont na te zijn gevlucht uit Syrie.

Hij kijkt echt uit zijn ogen en denkt met weemoed terug aan de tijd dat Sytske hem nog pianoles gaf en hij nog aan het integreren was als een schijnend voorbeeldfunctie in onze LPF-achtige samenleving. Welk totaal nietsdenkend publiek Leefbaar Nederland hiermee wil bereiken is mij totaal ontgaan. Aangezie elk programmapunt van deze partij net zo radicaal met buitenlanders omgaat als de LPF, kan ik toch echt niet geloven dat onze wat allochtonere of linksere medemens ineens LPF gaat stemmen?

Maar zowiezo is deze hele campagne een lachertje. Betrouwbaar Balkenende is een kreet die Melkert nog beter had kunnen verzinnen en vooral de eenheidsworst in partij campagnes komen mij de strot uit. Geen enkele is origineel of anders dan de andere. Ik was zaterdagmiddag in Zoetermeercentrum en alle partijen stonden gewoon op een rijtje flyers uit te delen. Alle winkelgangers vermeden die passage gelijk als de pest. De enige die slimmer bezig waren was de SP die totaal ergens anders hun kraampje hadden opgezet. Een voorbeeld dat de SP vooruitgang die er de laatste weken was meer het effect is van een slimme campange dan echt een politieke aardverschuiving.

Dit alles maakt mij toch wel blij. We zijn terug bij ons saaie politieke systeem waarin alles toch goed gebeurt en mensen zich om niets druk gaan maken. We krijgen weer een soort Lubbers achtige tijd waarin alles zijn gangetje gaat. Politiek ga zo door. mijn motto is dan ook. "Stem verstandig, blijf lekker thuis."

Timmie