Timmie Tikt - 18 juni 2003

Timmie Tikt 24

Literatuur Na uitvallen tegen de LPF en andere boterdragende instituten wilde ik deze Timmie tikt eens wijden aan het fenomeen literatuur.

Ik lees niet zo heel veel literatuur, maar ik pik zo nu en dan een boekje mee. Het enige wat ik niet meer lees is de Nederlandse literatuur. Ieder van ons heeft in 5-6 VWO het oh zo gevreesde vak Nederlands moeten doen en het nog wat ergere bijkomstigheid: de boekenlijst. Een vak wat in mijn ogen toen en ook nu nog de plank compleet misslaat. Je hebt vakken zoals duits of scheikunde die gewoon niet het hele vak weergeven zoals het zou moeten, maar als het op het vak Nederlands en vooral de literatuurlijst aankomt heb ik in het onderwijs nog geen slechter onderwijsinstelling gezien dan Nederlands op 5-6 VWO.

De literatuurlijst, of in ieder geval het idee erachter, is niet eens zo slecht. Laat leerlingen lekker boekjes lezen die voor volwassenen geschreven zijn en laat ze kennismaken met de kunst van het geschreven woord, niets mis mee. Het gaat pas mis als je je eerste boek gaat lezen voor je lijst wat uit een selecte lijst van literatuur is genomen. "Het gouden ei" is hier het voorbeeld van, gevolgd door "de vierde man". Er komen een paar boeken op je af waar het cynisme, de dood en wat erger is het absolute non-vermogen om te schrijven van alle nederlandse schrijvers bij elkaar opgeteld op je af komen(tenzij je Giphardt hebt, dan gaat het over sex, en de dood natuurlijk). Je worstelt je er goed doorheen en bent verrukt als je dan eindelijk aan het einde van het slechts 100 pagina tellende boekje bent gekomen. Dan volgt de overhoring erover, die misschien nog traumatischer is dan het lezen zelf. Alle Nederlandse schrijvers en leraren hebben waarschijnlijk een complot om te zorgen dat op dat soort tests altijd je al getraumatiseerde beeld van het boek nog eens aan diggelen wordt gegooid doordat het boek over totaal iets anders blijkt te gaan. Het sleutelvraagje is hier " welke thema's zitten er in dit boek? " Veel leerlingen worden voor hun leven getraumatiseerd door deze procedure en beginnen slechts sporadisch na hun studietijd weer nederlandse literatuurschrijvers op te pakken, vaak met als resultaat dat je JPB nog niet eens zo slecht vindt regeren alleen maar om een excuus te hebben als op familie reunies er aan hun wordt gevraagd of ze nog 'goede' boeken hadden gelezen laatst.

Ik ben nog steeds in twijfel of dit trouwens niet allang bekend is bij iedereen en slechts een gigantische coverup is voor de nederlandse schrijvers en hun onvermogen om ook maar iets van een beetje te lezen boek te produceren (enkele uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Sommige zaken in het leven worden tot Maoistische hoogtes opgeblazen met enkele pre-midlife depressies tot het gevolg. We kunnen niet ovr politieke onderdrukkingen, armoede taferelen, natuurschoon of corruptie schrijven. NEDERLAND IS EEN SAAI EN DUS OOK HEERLIJK LAND. Dit heeft tot gevolg dat we ook hele slechte boeken produceren MAAR GA DAN NIET BEWEREN DAT HET HOOGSTAANDE BOEKEN ZIJN.

Zo, nu ik heb even mijn beklag gedaan aangezien ik er weer een beetje gek van werd toen mensen mij verbaasd aankijken dat ik nog niets van Hermans, Mulisch of Reve uit plezier(?) heb uitgelezen. In mijn ogen kunnen ze beter de zwartgallige, de salon-intellectueel en de idioot worden genoemd. Maar goed dat ik straks Kenobi's memoires " Je leven op zijn kop leven" kan lezen. Das pas genieten. Of Oli4's uiteenzetting over de onbekende steden in Europa(heb je Dresden al gehad? Topstad.. ). Ook het boek met alle quotes van Merlijn (bv. " Om je martini naar binnen te gieten moet je een glas hebben, of een fles natuurlijk.) inclusief de poezie die op deze site wordt verkondigd, is voor mij een Bestseller.

Timmie