Timmie Tikt 37

Timmie tikt 'special Hawaii edition'

Amerikanen zijn vergeleken met de Nederlanders toch een vreemd volk. Alhoewel je eigenlijk zou verwachten dat de cultuur meer op de onze lijkt (of andersom) dan bijvoorbeeld Italie, Spanje of Griekenland, zijn er toch een heel aantal dingen die me elke keer weer heel vreemd doen opkijken.

Ten eerste het gebrek aan ook maar enig 'fashion-sense'. Nu besef ik heel goed dat ook de Nederlandse man niet altijd even goed gekleed is. Ook weet ik van mezelf dat ik niet altijd de beste combinaties aantrek. Alleen wat je hier op de vliegvelden en op straat tegenkomt, zijn soms gigantische missers. Op zich niets mis mee, maar het gaat me om de aantallen. Ik heb het gevoel dat iedereen hier altijd sportschoenen a la nike air draagt, ook al zijn het ouwe omaatjes van in de 90 achter een rollator, (die er helaas niet sneller van gaan lopen in het gangpad van een vliegtuig).

Punt Twee: In de meeste gebieden van Amerika waar ik ben geweest (vooral het westen), ben ik nog geen lekkere boterham of een goed smakend broodje tegengekomen. Er zit of een hoeveelheid suiker in om ADHD van te krijgen, of het smaakt alsof het rechstreeks uit een schoenenfabriek komt.

Ik ben hier nu pas weer vier dagen en nu al mis ik het Nederlandse brood.

Punt Drie: Voorkeuren voor sport hier is nogal aan de vreemde kant. Toevallig was het afgelopen weekend hier 'Superbowl Sunday', misschien ook bij de andere boys bekend. Volgens vele Amerikanen het grootste sportevenement van de wereld. Een totale obsessie van elke taxi-chaffeur en andere amerikanen die ik ben tegengekomen. Voetbal is hier een 'meidensport'

Maar wat me ik echt afvraag is waarom dit soort kleine verschillen me toch zo opvallen. Dit soort verschillen zijn er ook met alle andere landen. Ik geef als voorbeeld maar het links rijden van de Engelsen, het roken van de Spanjaarden en de soms wat arrogante houding van de Fransen om zich verstaanbaar te maken.

En toch vallen de Amerikaanse verschillen me meer op. Een ding waar ik me steeds meer aan ga ergeren, is de 'service' hier. Nu is die zeker niet slecht, sterker nog ik denk dat veel Europese landen iets kunnen leren van de service die Amerikanen geven in restaurants.

Maar als je alleen bent, krijg je soms het gevoel dat ze elke 3 minuten komen vragen of 'alles nog okay is' en of ik nog meer wil drinken/eten. Op sommige plaatsen word ik er echt gek van.

Maar ergens moet ik toch even kijken of deze reacties gewoon niet onrechtvaardig zijn. Amerikanen zijn over het algemeen aardig, vriendelijk en positief. Erger ik me alleen maar aan ze door hun slechte punten? het nationalisme, het feit dat ze niet over hun grenzen heenkijken en omdat er een absolute aap in het witte huis zit (Iets wat heel veel Amerikanen ook vinden, trouwens).

Toch blijf ik Amerika een fijn land vinden. Lang niet perfect, maar dat is Nederland, Engeland of Frankrijk ook niet.

was getekend

Tim

Tim