Timmie Tikt - 4 November 2002

Effectief voetbal

Eerst een voorstukje over iets wat toch weer ontzettend gaaf is en wat voetbal zo leuk maakt om te volgen, namelijk de return of Co. Door moddervechter van Stee en kleiduif van Geel is Co nu de lachende derde bij AZ en eerlijk gezegd wens ik hem al het geluk van de wereld toe. Ik had het niet zo op Co, maar de uitspraken die hij de laatste week deed waren voor mij genoeg om hem te vergeven en hem geluk toe te wensen. Voor degene die het gemist hebben, Co lag de schuld van zijn ontslag bij hemzelf. Hij zei " ik heb gefaald" en "door mijn omgang met de media heb ik Ajax een slecht gezicht gegeven.". Iets wat velen hem al verweten toen die nog in de Arena zat. Maar goed nu de echte Timmie tikt

Afgelopen weekend was ik weer gesterkt in mijn overtuiging waar ik nu een week mee rondloop om in deze Timmie tikt te columneren. Ajax speelde tegen Willem II een van de lelijkste wedstrijden van het weekend maar won wel met 3-0. Ik wijdt dat niet aan de bijnaam lucky ajax, aangezien ik zeker van de overtuiging ben dat een toppers altijd het geluk meehebben (zie bv Real Madrid), maar aan een ander fenomeen wat zijn intrede heeft gedaan in het moderne voetbal (of er allang was maar nu eindelijk een naam heeft) en dat is effectief voetbal.

Effectief voetbal, de nederlandse versie van het italiaanse catanacchio, is het voetballen om het resultaat. Niet mooie dingen laten zien of eervol ten onder gaan maar gewoon winnen met alle toegestane middelen. Ik zie hierin ook de oplossing voor het floraboys probleem, aangezien we alweer een tijd terug moeten voor we een gewonnen wedstrijd tegenkomen. De mooie pasjes en geijkte trucjes moeten onderschikkend worden aan vooral het middenveld van de floraboys. Het systeem wat voor ons denk ik het beste werkt is het volgende. Aanvallend een 1-2-1 formatie en verdedigend een meer 3-1-0 formatie waarbij de twee middenvelders de flanken afdekken. Zoiets moet lukken denk ik wel en resultaat opleveren. Tot zover deze timmie tikt en ik zou zeggen: op naar Spa!

Timmie