Timmie Tikt - 25 November 2002

Timmie Tikt zeuven kleuven

Hoe snel kan het gaan. De ene dag wordt er nog een grapje over gemaakt tijdens het good-bye gathering voor de journaliste franšais en even later ben je alweer aan je zevende column bezig. Iets wat ik in ieder geval zelf niet verwacht had. Maar goed de nieuwe column dus. Een ding wat ik met jullie wilde delen is kopspijkers afgelopen weekend. Voor diegene die het gezien hebben, het was wel een aardige aflevering, met een subliem stukje en dat was Erik van Muiswinkel als Willem Oltmans, wat echt alle persiflages tot dan toe in het niet deden gaan. Het taalgebruik en het grandiose typetje werd zo goed neergezet dat ik hierom echt dubbel lag van het lachen.

En humor is de laatste tijd nogal een pijnlijk onderwerp geworden als het om politiek gaat of andere hele belangrijke dingen. 11 September grappen kunnen in Amerika alleen worden gemaakt als het gaat over Bin Laden, maar elke grap in de trant van is het een vliegtuig, nee het is supergrover die geld nodig heeft, worden alweer genadeloos afgemaakt en je wordt dan als de zondaar van de Amerikaanse gemeenschap betiteld. Maar dit fenomeen is helemaal niet alleen beperkt tot Amerika. Paul de Leeuw die te ver gaat in zijn programma Herberg de Leeuw is slecht een nasleep van dit alles. Het toppunt kwam tijdens de dood van Pim Fortuijn. Geen enkele grap was toegestaan onder het in mijn ogen ongeveer absoluut bijna fascistische demoniseren. Iets waar Fortuijn ook niet vies van was. Wat Melkert is overkomen werd betiteld als het uitbuiten van zwakheden maar de grens tussen demoniseren en het uitbuiten van zwakheden was op sommige momenten zeer zwak. en dat heeft slechts een gevolg voor onze samenleving ( een ander woord waar je ook niets aan hebt trouwens, het heeft geen mening en is niets anders dan een woord voor heel veel mensen op een kluitje) en dat is dat we meer hypocriet zijn geworden en te bang zijn om mensen te bekritiseren. Persiflages mogen maar tot een bepaald nivaue voordat ze weer "over the line" gaan of het gevaar van demonisering weer op de loer ligt. En dat is misschien het enige echte grote verandering die Pim Fortuijn heeft veroorzaakt. Als die niet was doodgegaan waren dat er waarschijnlijk helemaal geeneen geweest. Mensen zijn te bang voor veranderingen of voor echte ondernemingen de laatste tijd. Conservatief zijn is in en de economie katerns puilen de dagelijkse kranten uit. Het behouden van je positie en vooral je financiŰle positie is iets dat volgens mij op de eerste plaats staat op het nationale Sinterklaas verlanglijstje.

Maar iedereen weet toch dat een stagnatie altijd slecht is. Geen vooruitgang is achteruitgang en ook al gaat het wat minder goed, men moet niet nu de hoop op gaan geven. Geluiden als "Ja, we zijn maar niet verhuisd, het werd wat duur" of "ik weet niet of ik dat wel wil, het is wel erg veel werk, ik zit wel goed hier op kantoor" . Aarghh. Wees dapper en zoek de uitdagingen op. Soms is het gewoon nodig om risico's te nemen en niet te zorgen dat je nieuwe Audi 440 niet een te dure aankoop was van je kantoorbaan. Er voor gaan en voor dingen werken, dat moet je doen.

Als we zo doorgaan worden we starks nog verzadigd en dan komt misschien nog het ergste mogelijkheden die we nu nog voor ogen hebben.

Nieuwsflash. 12 juni 2012

De staat heeft heten ten dage een wet aangenomen die het verboden maakt om voor kranten geen columns van Timmie Tikt, Merlijn mekkert, Ollie Oreert, Tijmen Tergt, Sicco schrijft en de One Orakelt te publiceren, ten voorkoming van een te hoog demoniserings gehalte naar wet 2867 aangenomen op 31 augustus 2011. Samen met het algehele verbod in nederland op alle Harry Potter merchandise wegens privacyschennis voor oud-premier Jan Peter Balkenende is dit de tweede wet die unaniem is aangenomen in de Tweede kamer die uitsluitend uit de VVD en het CDA bestaat. Emiel Ratelband was niet voor commentaar bereikbaar aangezien de politeike gevangenis de Bijlmer Bajes al drie jaar gesloten is voor bezoekers.

Timmie