Timmie Tikt - 2 December 2002

Sinterklaas en Kerst

Het is weer zover. Het zijn de donkere dagen van december en de rood-meiterige en witbebaarde mannen sieren ons straatbeeld weer. NOu heb ik op zich niets tegen Sinterklaas of Kerst, maar als je de TV aanzet en Hans Klok laat Pieten verdwijnen, er in Berlijn een kerstmannen conferentie wordt gehouden, je ongeveer nu een kerstboom moet reserveren wil je nog een beetje kerstboom in je casa hebben staan en als V&D non-stop Sinterklaas liedjes uit haar speakers laat gallen ( je zal der maar werken), gaat het bij mij een beetje ver.

Ik was afgelopen weekend ook Sinterklaas inkopen doen en ik heb daar altijd wat gemengde gevoelens bij. Enerzijds is het wel leuk, aangezien je wat leuke cadeau's gaat kopen voor andere mensen ( en niet te vergeten een hele zooi SPA voorpret, 1 dag, 13 uur op moment van schrijven , ja en 22 uur de laatste dag doorbrengen, maar die reken ik niet mee.), maar anderzijds heb ik het gevoel alsof ik op een prehistorisch slagveld ben beland in sommige winkels. GRaaien naar de aanbiedingen en chocolade letters om maar op tijd iets goed te pakken te krijgen.

Het materialisme overheerst soms in verscheidende winkels zoveel dat ik me er eigenlijk een beetje voor begin te schamen. Het beste voorbeeld waar ik dit weekend was is de Free Record Shop. Ze hebben bij ons in Leiden een paar bakken met een zooi waardeloze DVD's liggen (zoals Dungeons en Dragons de DVD etc, etc) met daarin een paar aardige DVD's. Ik ben niet eens naar binnen gegaan omdat ik gewoon bang was om te verplettert worden door de mensenmassa van normale Leidenaars. ( Die, Tijmen kan het bevestigen, over het algemeen niet tot de creme de la creme van het Nederlandse Volk behoren).

Sinterklaas en eigenlijk vooral Kerstmis hebben de laatste jaren bij de meeste winkels en bedrijven een status gekregen van een Survival of the Fittest. Een winkel die zijn winst niet meer dan verdubbelt telt al niet meer mee en kan de gang naar het faillisement al bijna gaan maken. De etalages bij de wat mindere goden in 'shopland' puilen uit van de abominabel ingerichte Sint en Piet uitstallingen waarin enkele zeer slecht geimiteerde chocolade letters liggen te verotten.

Toch is het niet alleen slecht wat er gaande is. Sinterklaas avond is voor moij altijd een leuke happening en ook Kerst zelf heb ik het altijd wel naar mijn zin. Hetgene waar ik altijd eenbeetje doorheen moet in december is de hele heisa eromheen. En dat is iets waar ik denk ik vooral economisch en maatschappelijk zeer alleen sta in deze wereld. Na, je kan ook niet alles hebben. TOT SPAAAAAAAAAAAAA

Timmie