Timmie Tikt - 17 December 2002

Timmie Tikt 9

Het is een grauwe dag, maar ook een ongewone dag. Alhoewel normaal de timmie tikt op maandag verschijnt kon ik het nu, op vrijdag toch niet weerstaan achter mijn toetsenbord te kruipen(niet dat ik daar al de hele tijd achter zit) en wat te gaan tikken. Ik ben Timmie tenslotte.

Het onderwerp heb ik toch ook wel heel wat langer in mijn hoofd. Niet de nasleep van Spa (die TT komt wanneer ik de foto's ga terugzien) of eentje uit Spa (aangezien vlammende victor ietwat enthiousiast was) en ook niet over politiek dit keer (alhoewel Emile 'als je het Paarse kabinet nou eens geel maakt' Ratelband met zijn geheel belachelijke lijst er wel eentje een keer verdiend), maar over het fenomeen december. We zijn weer in de tijd aanbeland dat de velden er bevroren bijliggen, kuitbenen worden gebroken over polletjes en FC Barthlehiem weer een Masterclass klunen aanbiedt ter voorbereiding voor een of andere toertocht. December is ook altijd de tijd van de eerste evaluatie van het jaar, de verkiezingen van beste/meeste/slechtste/gekste/meest op Sicco lijkende , vrouw/man/baby/ding/dier of wat dan ook, de top 1000 aller tijden en natuurlijk niet te vergeten de oh zo overweldigende terugblikken. Die kijk ik eigenlijk nooit, op een na dan.

De meeste nieuwsoverzichten gaan altijd over oorlog, dood en geld (behalve SBS6 die er op een of andere manier altijd sex, darts en Albert Verlinden doorheen werken heb ik gehoord). De enige die ik soms nog wel eens de moeite waard vindt is het Sport overzicht van de NOS. Deze staat altijd gerant voor de moeiste doelpunten van het afgelopen jaar, een mooie terugblik op de Chamiones League en de Tour de France. En tijdens al het gezwijmel tussen kalkoen en vuurpijl in is dat een welkome afleiding. Het Nationale Dictee, Nationale WetenschapsQuiz en de Nationale Blaquizzen van BNN leveren allang geen echte bijdrage meer aan de samenleving, maar hebben alleen maar een soort onterechte intellectuele drogstatus bereikt waar zelfs Harry Mulisch nog niet eens aan kan tippen.

Ik voel me zowiezo nooit echt verbonden aan Nederland, maar in de laatste helft van december al helemaal niet meer. Ik voel me wel meer Nederlander dan pak hem beet Andorraan of Paraguayaan, maar om te zeggen dat ik me echt 100% Nederlander voel is een leugen. Het nationalisme is iets was ook de algemene ontwikkeling in de weg staat. Nationalisme is uiteindelijk altijd in strijd met tolerantie voor nieuwe dingen en ik vind dat een slechte ontwikkeling. (Ik hoor al een LPFduiveltje roepen:" En de cultuur dan!? we moeten ons eigen cultuur behouden!, waarop ik antwoord dat de meest Nederlands eigenschappen ooit ook buitenlande invloeden waren.). En dus gaat er wat glans af van de al door het Amerikaanse commerciele bedrijfsleven in elkaar geramde kerstgedachte en dat is zonde. Want met dat idee is niets mis mee. Volgende Timmie tikt :het jaaroverzicht:Van een tot tien.

Timmie